Polskie kosmetyki w UK

Szukaj

Olej z pestek aronii (tłoczony na zimno), 30 ml

£7.59

dostawa: 3-4 dni robocze (Zamówienia złożone i opŁacone do godz. 13:00 wysyłamy tego samego dnia)

Olej z aronii jest polecany dla cery wrażliwej ze skłonnością do trądziku różowatego, naczyniowej, dojrzałej, mieszanej (przetłuszczającej się w strefie T i suchej na policzkach), normalnej. Posiada dobre właściwości łagodzące, gojące, przeciwzapalne i regenerujące, dlatego świetnie sprawdzi się w kosmetykach do pielęgnacji cery po zabiegach kosmetycznych z użyciem kwasów. Olej z aronii chroni skórę przed narażeniem na wolne rodniki, wykazuje dobre właściwości przeciwutleniające. Przywraca skórze równowagę hydrolipidową, chroni skórę przed odwodnieniem. Olej z aronii łagodzi podrażnioną skórę głowy, dzięki czemu może być dodawany do szamponów, wcierek i odżywek do pielęgnacji skóry głowy.

Aronia stanowi naturalny, wyjątkowo silny antyutleniacz – pochłania i neutralizuje wolne rodniki, wzmacniając jednocześnie naczynia włosowate i krwionośne organizmu. Jest jednym z najsilniejszych absorbentów promieniowania UV, odpowiedzialnego za starzenie się skóry. Właściwości aronii zapobiegają nadmiernemu tworzeniu się wolnych rodników, które powodują między innymi degradację kolagenu w organizmie.

Składniki aktywne:kwas linolowy – Omega-6 (39%), kwas alfa-linolenowy – Omega-3 (8%), kwas oleinowy (31%), fitosterole, witamina E, fosfolipidy.

Kwas alfa-linolenowy poprzez zmniejszenie skutków stresu oksydacyjnego działa przeciwalergicznie, przeciwzapalnie, podnosi odporność na zakażenia i pobudza regenerację skóry.

Kwas linolowy, obecny w dużej ilości w oleju z pestek aronii, jest jednym ze składników naturalnego płaszcza lipidowego wytwarzanego przez naskórek. Reguluje prawidłowy rozwój i przyleganie korneocytów w przewodach gruczołów łojowych. Jego niedobór, częsty u osób z trądzikiem, prowadzi do nadmiernego rogowacenia ujść gruczołów łojowych, co sprzyja tworzeniu się zaskórników i zmian zapalnych.

Fitosterole oraz fosfolipidy zmniejszają przeznaskórkową utratę wody, poprawiając nawilżenie skóry, a tokoferole decydują o jego działaniu przeciwzapalnym, normalizującym i kojącym.

INCI: Aronia Melanocarpa Seed Oil


Często sprawdzane przez innych

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Zapraszamy na zakupy